MODİFİYENİN YAPILIŞI


 

MODİFİYENİN YAPILIŞI

İngilizce “Modified ve Tuning” kavramının Türkçe karşılığı olan “Modifiye”, değiştirmek, kişiselleştirmek, ayarlamak anlamlarına gelmektedir. Teknik olarak ise herhangi bir şeyin üzerinde yapılan değişikliktir. Yani bir anlamda orjinalliğini bozmaktadır. Bu kavram günümüzde genellikle motorlu araçlarda kullanılmakta ve bu konuda her geçen gün yeni yeni fikirler türemektedir.
Günümüz Türkiye’sinde modifiye denildiğinde aklımızda iki çeşit modifiye canlanır. Birincisi aracın dış görünüşünde yapılan değişiklikler, ikincisi de aracın motorunda yapılan değişikliklerdir. En yaygın olanı ise tabiki dış değişikliktir çünkü az maliyetle çok fazla değişiklik yapılabilir ve iyi bir estetik görünüm sağlanabilir. Motor üzerinde yapılan değişiklikler ise genellikle hız, güç ve yarış severlerin tercih ettiği modifiye şeklidir. Haliyle maliyeti de biraz yüksek olabilir.
Bir aracı modifiye etmek zaman ve sabır isteyen bir uğraştır. Çünkü aracın modifiyesi sırasında yapılan küçük yanlışlar büyük kazalar meydana getirebilmektedir. Bu nedenle modifiyenin her aşamasında daha fazla itina gösterilmelidir. Diyelim ki aracınızın motorunu modifiye ettiniz ve beygir gücünü 140 beygirden 190 beygire çıkarmayı başardınız. Burada iş yalnızca motorun gücünü artırmakla kalmıyor. Yani eğer motorda bir güç artışı sağlamışsanız aracın güvenliğine bağlı olarak diğer ekipmanlarıda kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü otomobil üreticileri aracın fren balatalarını, fren disklerini ve en önemlisi lastikleri üretmiş olduğu aracın motor gücüne bağlı olarak milimetrik olarak hesaplamaktadır. Siz motor gücünü artırıp frenlere ve lastiklere dikkat etmezseniz güvenli bir sürüş sağlayamazsınız. Bu nedenle motor gücü artırılan araçlara genellikle performans lastikleri uygulanır ki yol tutuşu ve frenaj iyi olsun.
Modifiye Nasıl Yapılır ?
Son 2-3 yılda ülkemizde, modifiye artık iyici yerine oturmaya başladı diyebiliriz. Her köşede ufak tefekte olsa modifiye parçaları satan yerler görmek mümkün. Bu nedenle artık modifiye yapabilmek eskisi kadar zor değil.  Şimdi modifiyede sıkça kullanılan terimlerden ve parçalardan yola çıkarak aracımıza neler yapabileceğimize bir bakalım…
Dış Modifiye: Araca estetik bir görünüm sağlamak ve kısmende olsa performansı etkilemek için yapılan değişiklerdir. Bunlar;
1) Cam Filmi :
Cam filmi modifiyenin en basit aşamasıdır, araca estetik bir görünüm sağladığı gibi, zararlı uv ışınlarından korunmak ve yolcu kabininin güneş ışınlarıyla ısınmasını önlemek amacıyla da kullanılır. Cam filminin diğer bir kullanım alanı sürüş güvenliği sağlamaktır. İyi bir cam filmi gece sürüşlerinde karşıdan gelen keskin ışınları kırarak güvenli sürüş sağlamanıza yardımcı olur. Satış noktalarında “çizilmez cam filmi” veya “amerikan cam filmi” olarak adlandırılır ancak cam filmi çizilmez diye bir kural yoktur. Her cam filmi çizilebilir ancak bazıları daha kaliteli olduğu için çizilmeye karşı daha dayanıklıdır. Ülkemizde aracın ön kısmına cam filmi çektirmek kanunen yasak ancak polis gördüğünüzde camları açarsanız veya gece bir polis gördüğünüzde tavan lambalarını yakarsanız sorun olmaz. Ben bunlarla uğraşamam derseniz tam koyu olmayan 1 ya da 2 numara film çektirmeniz önerilir. Çektirmeniz önerilir diyorum çünkü kendi cam filminizi kendiniz çekmek isterseniz çok uğraşırsınız. Bu konuda uzman bir servisin çekmesi daha uygundur. Maliyeti 50 ile 80 YTL arasında değişebilmektedir.

2) Far Kitleri ve Neon Aydınlatma:

Yine otomobilinde hoş bir görünüm yakalamak isteyenlerin en çok tercih ettiği ürünlerden biridir. Far kiti olarak özellikle Xenon far kitleri sıkça kullanılmaktadır. Bildiğiniz gibi Xenon kimyasal bir elementtir. 1898 yıllında keşfedilmiştir.Otomobillerde ise 1990′lı yıllardan beri kullanılmaktadır ancak son 2-3 senedir yaygınlık kazanmıştır. Xenon farları diğer far kitlerinden ayıran en büyük özellik daha iyi aydınlatma sağlamasıdır. Xenon farların normal sarı renkte ışık veren Halojen farlardan diğer bir farkı ise kit olarak satılmasıdır. Yani bir Xenon lambayı alıp aracınıza direk uyguladığınızda verim alamazsınız çünkü Xenon lambalar mercekli camlara ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle sadece lamba olarak değil far komple set olarak satın alınmalıdır. Kısa mesafede yüksek yoğunlukta ışık yaydığı için daha iyi bir görüş sağlar ancak yansıma fazla olduğundan karşıdan gelen sürücünün gözünü alabilmektedir. Bu nedenle Xenon far alırken Uzun-Kısa değilde sadece Kısa aydınlatma özelliğine sahip farlar tercih edilmelidir.
Diğer bir alternatif ise Angel Eyes adı verilen far kitleridir. Bunlar sürüş anında daha az tehlikeli olabilmekle birlikte beyaz değilde mavi renkte bir ışık yaydığından ve far içerisinde mavi bir halka şeklinde olduğundan göze daha güzel görünmektedir. Xenon ve Angel Eyes far kitlerinin fiyatları kalitesine göre değişmektedir. Ancak ortalama olarak 350 ile 1100 YTL arasındadır.
Neon aydınlatma ise geceleri aracı alımlı gösteren bir başka unsurdur. Neon lambalar ilk olarak dükkanların tabelalarında ve televizyon tüplerinde kullanılmaya başlanmışsa da üretken modifiyeciler tarafından keşfedilerek otomobillere uygulanmıştır. Neon doğada çok az bulunan bir gazdır ve bu gaz genellikle uzunca bir cam tüpün içine doldurulup otomobillerin alt kısmına yerleştirilir ve düşük bir voltajla çalışabilir. Araç altı aydınlatmanın diğer bir alternatifi ise led lambalardır. Yine led lambalar uzunca bir tüpün içine dizilerek küçük bir voltajla çalıştırılabilir.
3) Jantlar ve Lastikler:
Dış modifiyenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Kaliteli jantlar kullanılarak estetik bir görünüm yaratıldığı gibi güvenlik ve performans da sağlanmış olur. Dışarıdan bakıldığında jant basit bir parça gibi görünür ancak tam aksine jantların doğru seçilmesi can güvenliği açısından çok önemlidir. Çünkü jantlar aracın fren disklerinin soğutulmasından, performans ve yakıt tüketimine kadar doğrudan müdahalede bulunmaktadır. Bilindiği gibi jantların ölçüleri inç ( ” ) birimiyle belirlenmekte 1 inç ise 2.54 santimetreye tekavül etmektedir. Ülkemizde en çok tercih edilen jantlar 16 ve 17″ jantlar oluyor bundan yukarısı ise ülkemiz yolları açısından pek sağlıklı değil şehir dışına çıktığınızda sadece görünüşünü beğenip aldığınız jantlar başbelası olur. Ayrıca unutulmamalıdır ki jantlar ne kadar genişlerse ağırlıkta o kadar artar ve gerek frenaj gerekse yakıt tüketimi ve performans açısından olumsuz bir durum oluşur. Bunun önüne geçmek için jant alırken aracınızın motor hacmini, oluşacak yakıt tüketimini ve yol tutuşunu da göz önünde bulundururak jant seçimi yapmalısınız. Jantlar nasıl oluyorda yol tutuşunu engelliyor ? diyenler için bir örnek vermek gerekirse; eminim herkes ufak tefek drift ve drag yarışlarının videolarını seyretmiştir. Dikkat ederseniz drift yarışlarında geniş jantlar ve dar yapılı lastikler kullanılır amaç aracın olabildiğince fazla kaymasını sağlamaktır. Drag yarışlarında ise oldukça geniş lastikler ve dar yapılı jantlar kullanılır buradaki amaç ise aracın olabildiğince az patinaj atmasını sağlamaktır. Jantlar tek parça ve çok parçalı olarak satılmaktadır. Çok parçalı jantlar hasar gördüğünde sadece hasar gören parçanın değiştirilmesine imkan tanır bu nedenle tek parçalı jantlara göre daha avantajlıdır. Jantların fiyatlarıda kalitesine göre değişmektedir. Piyasadaki en kaliteli ve güvenli jantlar ise Momo, Enkei ve O.Z’dir. Aracınıza uygun jantı buradan marka ve model seçerek bulabilirsiniz.
Eğer jant seçimini yaptıysanız sıra geldi lastiklere; genel olarak iki tip lastik vardır. Birincisi standart lastikler ikincisi ise performans lastikleri. Standart lastikler 180 km hıza kadar güvenli sürüş sağlar ve lastik üzerinde ” T ” harfiyle gösterilir, performans lastikleri ise 180 km ve üzeri hıza kadar güvenli sürüş sağlar ve lastik üzerinde ” H ” harfiyle gösterilir.
4) Rüzgarlık (Spoiler) :
Sedan otomobillerde bagaj kapağının üzerine, Hatchback otomobillerde ise tavanın arka kısmına takılan ve rüzgarlık olarak bilinen parçadır. Burada ki amaç aerodinamik etkiden olabildiğince fazla yararlanarak aracın yola yapışmasını sağlamaktır. Çünkü bir bir otomobil yere ne kadar güç uygularsa o kadar zor kayar. Yani rüzgarlık güzel bir görünümün dışında yol tutuşu açısından da oldukça aktif rol oynamaktadır. Bu sebeple rüzgarlık alırken sadece şekil olarak beğenip almamak gerekir. Özelliklede rüzgarlığın açısına çok dikkat edilmelidir. Araç hızlandıkça, araca etki eden hava miktarıda artacağı için, rüzgarlık havayı karşılayacak ve aracın arkasının yere bastırılmasını sağlayacaktır. Bir otomobil fabrikadan çıkmadan önce ulaşabileceği en yüksek hız ve buna bağlı olarak oluşacak hava akımı en ince detaylarına kadar hesaplanır. Eğer siz aracınızın motorunu modifiye ederek güç artışı sağlarsanız bu hesaplamaların dışına çıkmışsınız demektir. Bu nedenle araçta fark edilecek hadar güç artışı sağlanmışsa muhakkak rüzgarlık (spoiler) kullanılmalıdır.
5) Spor Amortisörler :
Yere yaklaştırılmış bir binek araç, yerden yüksek bir binek araçtan daima daha sportifdir. İşte spor amortisörlerin kullanım amaçlarından biri budur. Ancak daha önemli bir amaç yol tutuşu sağlamaktır. Yüksek süspansiyona sahip bir otomobil daha fazla esneme payına sahip olacağından keskin bir viraja girildiğinde merkezkaç kuvvetinin etkiyle savrulma eylemi gösterecektir. Spor amortisörlere sahip bir araç için bu durum tam tersidir. Ancak unutmayın ki spor süspansiyonlar daha sert olduğu için konfordan taviz vermeniz gerekecektir.
İç Modifiye : Araca güç artışı sağlamak ve kısmende olsa estetik bir görünüm yakalamak için yapılan değişikliklerdir. Bunlar;
1) Chip Tuning :
Chip tuning uygulaması motor modifikasyonunun temel aşamalarından biridir. Enjeksiyon sistemli benzinli araçlar ile elektronik turbo dizel motora sahip tüm araçlara uygulanabilen chip tuning yakıt tüketiminden bir miktar taviz vererek % 10-15 dolayında tork ve beygir gücü artışı sağlamayı amaçlar. Yapılan bu işlem ile benzinli araçlarda yakıt az miktarda artırılırken turbo dizel motorlar da ise yakıt miktarı artırıldığı gibi gerekirse turbo basıncıda % 30-35 oranında artırılabilir. Bu nedenle turbo araca sahipseniz daha avantajlısınız. Peki bunu neden otomobil üreticileri fabrikada yapmıyorda biz sonradan yapıyoruz ? diyebilirsiniz. Bildiğiniz gibi araç ne kadar çok yakarsa o kadar güç üretir. Ancak otomobil üreticilerinin en az yakıtla maximum güç elde etmeyi hedefledikleri için yakıt tüketimini minimum seviyeye indirerek ya aracın tork miktarından ya da beygir gücünden kaybederler. Eğer aracını seven biriyseniz ve güç artışı sağlamak istiyorsanız Chip Tuning uygulaması başlangıç olabilir. Chip Tuning uygulamasının en büyük dezavantajı 2-3 saat gibi bir sürede tamamlanırken geri dönüşün bazı araçlarda imkansız bazılarında ise çok zor olmasıdır. Bu nedenle bu modifikasyonu yapmadan önce ne istediğinize kesin olarak karar vermelisiniz.
Chip olarak bahsettiğimiz şey aracın beynidir ve bu beyine harcanacak yakıt miktarıda dahil olmak üzere herşey kodlanmıştır. Chip tuning uygulaması yapılırken iki şey göz önünde bulundurulur. Birincisi eğer aracın beyni yeniden programlanabilir nitelikte ise istenilen performansa göre yeniden kodlanır. İkincisi bu beyin yeniden programlanma niteliğine sahip değilse farklı bir beyin takılır. Tabiki bunların maliyeti de farklılık göstermektedir. Chip tuning uygulaması sonucunda her araçta farklı performans artışları gözlenebilir. Bu artış ortalama 8-20 HP arasındadır.
2) Nitro Oxide System (Nos) :
Eminim yarış filmlerinde görmüşsünüzdür bu Nos denilen aleti. Adam direksiyon üzerinden bir düğmeye basar ve koltuğa yapışır. Aslında filmlerde izlediğimiz Nos sahneleri abartı değildir. Çünkü motorda en fazla güç artışı sağlayan yegane parça Nos yani nitrodur. İçten yanmalı bir motora genel olarak baktığımızda oksijen ile yakıt karışımının piston yatağına püskürtüldüğünü ve yanmanın gerçekleştiğini görürüz. Ne kadar oksijen o kadar ateş eşittir güç… İşte nitronun çalışma prensibi de bu sistem üzerine kurulmuştur. Yakıt, hava ve nitro karışımı piston yatağına püskürtülür ve kuvvetli bir yanma gerçekleşir. Buradaki püf nokta nitronun soğuk bir yapıda olmasıdır. Nitronun soğuk yapısı sayesinde piston yatağındaki havanın genleşme katsayısı düşer ve bunun sonucunda piston yatağına yoğunluğu artırılmış havanın dolması sağlanır. Daha yoğun hava daha kuvvetli bir yanma daha kuvvetli bir yanma da daha fazla gücü doğrurur.
Araçlara uygulanan nitro genellikle tüp şeklindedir ve bagaja ya da koltuğun altına yerleştirilir. Faaliyete geçirilmesi ise ya sürücü kabinine ya da gaz pedalının altına yerleştirilen bir düğmeyle sağlanır. Nitro kesinlikle tek başına yanıcı bir madde değildir. Yani filmlerde gördüğümüz o nitronun patlama sahnelerinin tamamen uydurmacadan ibaret olduğunu söyleyebiliriz. Tıpkı diğer motor modifikasyonlarında olduğu gibi nitronun performans artışı da araçtan araca farkılılık gösteririr. Ancak minimum 40 HP güç artışı sağladığı kesindir.
3) Hava Filtresi ve Egzos :
Nos kavramında da bahsettiğimiz gibi motora giren hava ne kadar soğuk olursa yanma da o kadar kuvvetli olur. Hava filtresinin görevlerinden biri de budur. Yani motor için soğuk ve temiz hava akışı sağlamaktır. Bildiğiniz gibi motor ile atmosfer arasındaki tek direnç hava filtresidir. Eğer kullanılan hava filtresi kalitesiz ise kaputun altında oluşan sıcak havayı motora iletebilir ya da dışarıdan gelen tozlu havayı süzmeden motora ulaştırabilir. Bu nedenle hava filtresini hayati önem taşır diyebiliriz.
Piyasada üç çeşit hava filtresi bulunmaktadır. 1) Açık hava filtresi, 2) Kutu içi filtre, 3) Bolt-On Açık Filtre
Bu filtrelerin hepsinin amacı aynıdır. Yani havayı en iyi şekilde motora iletmek ancak açık hava filtresi aracınıza sportif bir ses, % 5 performans ve yarım litre kadar da yakıt tasarrufu sağlar buna karşılık bakımı ve uygulaması daha zahmetlidir. Çünkü bakımları düzenli yapılmadığı takdirde kaputun altında oluşan sıcak havayı motora iletebilir ve performans kaybına neden olabilir. Bunu önlemek için açık filtreler genellikle motor bölümünden uzak bir noktaya monte edilir ya da Subaru İmpreza’da olduğu gibi kaputun üzerinde açılan bir bölme ile dışarıdan hava girişi sağlanır. Kutu içi filtrenin ise bakımı ve uygulaması kolaydır ancak etkisi standart hava filtrelerinden pek fazla değildir. Bolt-on açık hava filtresi ise maliyeti yüksek olduğundan pek tercih edilmez. En kaliteli hava filtreleri ise HKS ve K&N firmalarının ürettiği hava filtreleridir.
Hava filtresi konusunda bir şeyin altını çizmek gerekir ki o da modifiye yapılarak performansı artırılmamış bir araca standartın dışında hava filtresi uygulamanın pek mantıklı olmadığı düşüncesidir. Tamamen yanlış olan bu düşünceye göre eğer araca hava filtresi takılırsa motora giren hava ve yakıt karışımında dengesizlik olur. Yani normal şartlarda motora 15 birim hava 1 birim yakıt giriyorsa hava filtresiyle birlikte hava miktarının artacağı ve motorda dengesizliğe sebep olacağı düşünülmektedir. Ancak burada unutulan nokta ECU cihazıdır. Bildiğiniz gibi ECU motoru her türlü hava koşullarına, basınç değişimine ve yük duruma göre ayarlayan yazılımdır. Haliyle motorun ne kadar yakıt ne kadar hava alacağı ECU tarafından belirlenir. Bu nedenle hava filtresi değiştirildiğinde motorun alacağı hava miktarı artmaz sadece havanın kalitesi değişir. Kaliteli bir hava filtresinin kazandırdığı performans ortalama 5-12 HP’dir.
Aracın rahat bir şekilde hava alması kadar rahat hava vermesi de çok önemlidir. Burada ise devreye egzoz girer. Çok iyi bildiğiniz gibi egzoz yakıt gazlarının dışarı atılmasında etkilidir ve iyi bir performans için bu gazların dışarı kolay bir şekilde atılması çok önemlidir ancak binek araçlarda kullanılan susturuculu egzozlar havanın dışarı atılması sırasında bir direnç oluştururlar. Haliyle performans kaybı oluşur. Bu sebeple spor egzoz olarak bilinen egzozlar geliştirilmiştir. Bunların standartlardan farkı egzoza yansıyan motor sesini fazla kesmeden hem sesi hem de gazları dışarı iletmesidir. Kaliteli bir egzozun kazandırdığı performans 3 ile 8 Hp arasındadır.
4) Blow-Off Valve :
Bu sistem turbo motora sahip araçlar için geçerlidir ve performanstan ziyade turbonun faaliyete geçme süresini azaltmak ve turboyu sağlıklı bir şekilde kullanmak için üretilmiştir. Turbonun görevi motora basınçlı hava akışı sağlamaktır ve gaza bastığınız sürece görevini yerine getirir. Gazı kestiğinizde turbo türbinleri hava akışıyla beraber hala dönmeye devam eder. Ancak türbinleri geçen hava daha fazla ilerleyemeyeceği için ters yönde akmaya başlar ve türbinlerin ters yönde dönmesine neden olur. Bu sırada tekrar gaza bastığınızda ters tarafa dönen türbinler tekrar faaliyete geçmek için durur ve bu kez de diğer tarafa döner. Yani türbinler gaza basarken soldan sağa doğru dönüyorsa gazı bıraktığınızda sağdan sola doğru dönecektir. Bu durum turbonun faaliyete geçmesini geciktirecek ve türbinlere zarar verecektir. İşte bunu önlemek için geliştirilen Blow-Off turbo türbinlerinin ters tarafa dönmesine neden olan havanın, gazı kestiğinizde dışarı atılmasını sağlar. Böylece turbo, gaza bastığınıza daha çabuk tepki verir. Ayrıca dışarı atma sırasında sportif bir ses oluşturur

MODİFİYE NİN YAPILIŞI

MOTOR ÜFLEMESİ NEDİR? NASIL ANLASILIR? MOTOR ÜFLEMESİ NEDİR?
Motor içerisinde bulunan pistonlar ve segmanlar zaman içerisinde aşınırlar. Segmanların görevi piston ile silindir arasındaki sızdırmazlığı sağlamaktır. Üstteki segman, patlama zamanında oluşan basıncı muhafaza eder. Alttaki segman görevi ise pistonun aşağıya inerken silindirdeki …
[25 Tem 2010 | Yorum yapılmamış | 2.838 okunma]
EMME MANİFOLDU MODİFİYESİ İLE BEYGİR GÜCÜ ARTIRMA EMME MANİFOLDU MODİFİYESİ İLE BEYGİR GÜCÜ ARTIRMA
Emme manifoldun görevi karbüratörde hazırlanan hava yakıt karışımını emme supabına iletmektir. Manifold motora uygun kriterde olmalıdır. Emme manifoldu modifiyesi ile motorda 3-5 beygir güç artışı sağlanabilir. Emme manifoldundan geçen …
[21 Tem 2010 | Yorum yapılmamış | 1.846 okunma]
DERECELİ EGZANTRİK NEDİR? Dereceli Egzantrik Nedir?
Dereceli egzantrikten önce eksantrik (kam) mili ne işe yarar onu öğrenelim. Egzantrik mili motorun çalışma esnasında emme ve egzoz supaplarının açılıp kapanmasını sağlar.
Dereceli eksantrik milinin görevi de subabların açılıp kapanma sürelerini uzatarak, …
[1 Tem 2010 | Yorum yapılmamış | 2.013 okunma]
CARBON CLEAN  NEDİR VE NASIL YAPILIR? CARBON CLEAN  NEDİR VE NASIL YAPILIR?
MOTORDA KARBON BİRİKİMİ NASIL OLUŞUR?
İçten yanmalı motorlar, yakıtın ısı enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmektedir. Bu dönüşüm başlaşıcı yanma adını verdiğimiz bir olayla başlar.
YANMA: Bir yakıtın ısı ve oksijenle bileşerek ısı ve …
[23 Haz 2010 | Yorum yapılmamış | 988 okunma]
TRİGER KAYIŞI NEDİR ? TRİGER KAYIŞI NEDİR?
Triger kayışı, tüm arabaların için önemli bir parçadır. Ortalama 40.000-60.000 km arasında değiştirilmesi gerekmektedir. Çok sağlam yapılan triger kayışları 1,5 tona kadar yük taşıyabilir. Metal dişliler arasında çalıştığı için aşınarak kopabilir. Kayış döndüğü …
[18 Haz 2010 | Yorum yapılmamış | 2.821 okunma]
NOS NEDİR? NE İŞE YARAR?NASIL ÇALIŞIR? NOS NEDİR?
NOS motor gücünü 50 beygirden 500 beygire kadar artmasını sağlıyor. NOSun çalışma esası, motorda yanma odasına gönderilen yakıtın tamamının yanmasını sağlayarak artı bir güç oluşturmaktır. Nitrous Oxside gazı soğutucu bir etki yaratarak yanma odasına …
[13 Haz 2010 | Yorum yapılmamış | 1.683 okunma]
TOFAŞ DOĞAN KISALTMALARIN ANLAMLARI TOFAŞ DOĞAN KISALTMALARIN ANLAMLARI
Tofaş Doğan S (Süper)
Tofaş Doğan L (Lüks)
Tofaş Doğan SL (Süper-Lüks)
Tofaş Doğan SLX (Süper-Lüks-Extra)
Tofaş Doğan İE (Enjeksiyon)
Doğan 1988 yılında yeni kasa üretimine başlandı.
Doğan L 1990
Ön camlar otomatiktir ve merkezi kilit takılmıştır.
Doğan S
Yan aynalar …
[4 Haz 2010 | Yorum yapılmamış | 4.146 okunma]
MOTOR PERFORMANSINI ARTIRMA YOLLARI: EGZOZ MANİFOLDU MOTOR PERFORMANSINI ARTIRMA YOLLARI: EGZOZ MANİFOLDU
Silindirden egzoz supabı aracılığa manifolda gelen yanmış gazlara ne kadar az direnç gösterilirse performans o kadar artar.
Performans manifoldların amacı normalden daha çok yanmış gazın dışarı atılmasını sağlamaktır. Normal egzoz manifoldlarında …
[15 May 2010 | Bir yorum yapılmış | 4.273 okunma]
Performans Filtre Nedir? PERFORMANS HAVA FİLTRESİ Fiyatları HAVA FİLİTRESİ Nedir?
Motorlar dışardan hava alarak çalışırlar. Motorun dışardan aldığı havanın süzülerek temizlenmesi için filtreler kullanılırlar. Filtreler kapalı bir kutu için de bulunurlar. Kutudan aracın ön kısmına doğru bir boru uzanır. Boru vasıtasıyla kutunun içine                  TUNİNG DERGİLERİ

Yeni mesaj yokTuning Türkiye
Tuning dergisi
64 Mesaj
9 Konu
Son mesaj Gönderen: pb_cengiz
Ynt: TUNING TÜRKİYE DERG...
Mayıs 25, 2009, 07:23:40 ÖS
Yeni mesaj yokTr Tuning
Tuning dergisi
5 Mesaj
3 Konu
Son mesaj Gönderen: pb_cengiz
TRTUNING & DRIFT MAGAZİN...
Nisan 04, 2010, 10:15:58 ÖÖ
TEMEL OTOMOBİL BİGİLERİ
Otomobil Tarihipb_cengiz790Son MesajHaziran 02, 2009, 09:19:06 ÖS
Gönderen: shadow_42
Araba markalarının anlamları « 1 2 »pb_cengiz15175Son MesajHaziran 02, 2009, 09:18:33 ÖS
Gönderen: shadow_42
OTOMATİK VİTES KULLANIMItmR183Son MesajAralık 29, 2009, 10:44:10 ÖS
Gönderen: pb_cengiz
Honda civic in tarihipb_cengiz339Son MesajKasım 04, 2009, 07:46:39 ÖS
Gönderen: PatPat_Sefer
araba mıotoru ustası lazım yada bilgili biri:Dkonyahodrod031Son MesajHaziran 19, 2009, 07:32:38 ÖS
Gönderen: konyahodrod
Devrim Türkiye nin ilk seri üretim otomobilipb_cengiz048Son MesajHaziran 13, 2009, 07:50:08 ÖS
Gönderen: pb_cengiz
Otomobil markaları alfabetik sıra ilepb_cengiz024Son MesajHaziran 13, 2009, 07:43:39 ÖS
Gönderen: pb_cengiz
YÜKSEK HIZLA LASTİK PATLATMASIpb_cengiz238Son MesajHaziran 01, 2009, 02:51:22 ÖS
Gönderen: pb_cengiz
Yeni LOtusun GOruntulerimct33464Son MesajMart 21, 2009, 01:04:06 ÖÖ
Gönderen: shadow_42
El yapımı Ferrari yapımıkonyahodrod757Son MesajMart 10, 2009, 11:57:05 ÖS
Gönderen: tmR
o bir klasik o bir efsane o bir yol aslanı doğan slxPatPat_Sefer365Son MesajŞubat 14, 2009, 12:36:16 ÖS
Gönderen: PatPat_Sefer
V motor böyle bi şeykonyahodrod362Son MesajŞubat 08, 2009, 11:19:23 ÖS
Gönderen: kurkcu_tunıng
BMW 3.20Cd Coupe '' teknik özellikler ''BMW_TEAM_HASAN3135Son MesajOcak 12, 2009, 06:04:39 ÖS
Gönderen: ATMoSFeRiK
Turboşarj-Intercooler-Pompa dusekonyahodrod150Son MesajOcak 12, 2009, 06:01:00 ÖS
Gönderen: ATMoSFeRiK
Dıfransiyelden hız üretmeyi muhendislere sorduk ve dinleyelimkonyahodrod456Son MesajOcak 12, 2009, 05:57:24 ÖS
Gönderen: ATMoSFeRiK
yıldız motor kesın bakınkonyahodrod671Son MesajOcak 12, 2009, 05:55:35 ÖS
Gönderen: ATMoSFeRiK
İşte canavarın motoru (BMW M3)BMW_TEAM_HASAN239Son MesajOcak 12, 2009, 05:52:28 ÖS
Gönderen: ATMoSFeRiK
Dunya kaç araba markası var biliyor musunuz?konyahodrod1192Son MesajOcak 12, 2009, 05:49:00 ÖS
Gönderen: ATMoSFeRiK
M3 cabrio '' teknik özellikler ''BMW_TEAM_HASAN258Son MesajOcak 12, 2009, 05:43:32 ÖS
Gönderen: ATMoSFeRiK
Toyota Corolla Verso 1.8 ELegabtThe_King578Son MesajAralık 20, 2008, 10:27:46 ÖS
Gönderen

MODİFİYE HAKKINDA HERŞEY

Modifiye Hakkındaki En Çok Sorulan Soruları Burdan Bulabilirsiniz.iltrelerAlttaki linklere tıklayarak aradığınız soruyu bulabilirsiniz.
MODİFİYE NEDİR?
NOS NEDİR?
TURBO NEDİR?
HAVA FİLTRESİ NEDİR?
CHİP TUNİNG NEDİR ?
COİL OVER NEDİR ?

[CENTER]Performans Hava Filtreleri
Performans hava filtreleri uygulamadaki kolaylıkları ve fiyatlarının diğer modifiye aksamlarına göre çok daha hesaplı olması sebebiyle modifikasyonda genellikle hepimizin ilk başlangıç noktası olmuştur.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki hepimizin ortak olarak hoşlandığına inandığım orijinal ekipmana kıyasla bu filtrelerin çıkardığı spor ses bize bu filtreleri aldıran ilk sebeplerdendir. Ancak modifikasyona genelde herkesin spor hava filtresinden başlamasının bundan daha etkili bir sebebi var ki o da birilerinin bize bu hava filtrelerini monte ettikten sonra 5-10 bg. gibi güçler elde edebileceğimiz konusunda son derece rahatça atıp tutmalarıdır.

Şimdi.. Ben de kullanıyor olmama rağmen size spor hava filtrelerinin hiç bir işe yaramadığını söylersem acaba ne dersiniz? Öyle şey olur mu diyeceksiniz.. Evet yarıyor ama tek bir koşulla.. Lütfen okumaya devam edin..

Teori

Burada teori şudur ki silindirlerin içindeki yanma odasına yakıtla karıştırılmak üzere ne kadar çok hava gönderirseniz o kadar fazla güç elde edersiniz ancak mesele bu havayı birinci olarak nasıl gönderdiğiniz ikinci olarak da gerçekten fazla hava gönderip gönderemediğinizdir.

Hava aerodinamiği o kadar komplike bir konudur ki otomobilinizin orijinal hava filtresini açık bir spor hava filtresiyle (K&N Kingdragon ve Green gibi markalar koton hava filtrelerinde en bilinenleridir) değiştirdiğiniz zaman ne kadar daha fazla hava elde edeceğinizi bilmek imkansızdır.

Kutu İçi Uygulamalar


İsterseniz ilk önce kutu içi K&N değişimleri gibi açık hava filtresi takmak yerine kutuyu aynen kullanıp sadece orijinal filtreyi bir sürü para ödeyip K&N gibi filtrelerle değişmeyi düşünenler için aşağıdaki test sonuçlarını verelim. Otomobilinizin orijinal hava filtresinin bulunduğu kutuda yapılan ve silindirlere yakıtla karışmak üzere giden havanın akış rezistansını ölçen vakum testleri şu şaşırtıcı sonuçları vermiştir:

(% 100 rakamı havanın yanma odasına giderken maksimum dirençle karşılaştığı durumları % 100’e göre daha düşük rakamlar ise havanın yakıtla karışmak üzere yanma odasına giderken daha az dirençle karşılaştığı durumları göstermektedir. Doğal olarak arada filtre ya da filtreyi barındıran kutu olmadan direkt olarak manifolddan alınan hava % 375 ile en az dirence uğrayanıdır)

orijinal hava filtre kutusu / orj.hava filtresi ile 100 %
orijinal hava filtre kutusu / K&N hava filtresi ile 100 %
orijinal hava filtre kutusu / hiç filtre yok 100 %
modifiye edilmiş hava filtre kutusu (kesilmiş) / orj.hava filtresi ile 62.5 %
modifiye edilmiş hava filtre kutusu (kesilmiş) / orj.hava filtresi ile 56 %
açık hava filtreleri 44 %
sadece manifold 37.5 %

Görüldüğü üzere açık hava filtresi kullanmadıkça orijinal hava filtresini K&N benzeri hava filtreleriyle değiştirmek kutuda oynama yapmadıkça yanma odasına giden hava miktarında hiçbir artı sağlamıyor çünkü hava her seferinde bir şekilde dirence uğruyor. Belki sizin de dikkatinizi çekmiştir bu testte benim aklıma en çok takılan nokta orijinal hava kutusu içerisindeki orijinal hava filtresi ile K&N hava filtresinin geçiş sırasında havaya uyguladıkları direncin eşit olmasından çok kutuda K&N veya orijinal hiç bir filtre yokken de havanın sanki kutuda filtre varmış gibi dirence uğraması oldu.. İnanılır gibi değil.. Burada da yukarıda bahsettiğim hava aerodinamiği işin içine giriyor. Demek ki kutu ne olursa olsun havaya direnç uyguluyor. Zaten hiç kutu yokken sadece manifolddan alındığında bile havanın 100 değerine göre 375 değerinde dirence uğruyor olması hava aerodinamiğinin ne kadar hassas olduğunu kanıtlıyor. Sadece manifolddan alınırken bile bir direnç varsa kutu olunca -içinde filtre olsun veya olmasın- havanın dirence uğraması kulağa mantıklı geliyor.

Aslında buradan başka bir sonuca daha geçiyoruz.. Kutu varsa içine hangi marka filtreyi koyarsak koyalım ya da içinde filtre olsun olmasın hava aynı dirence uğruyor. Hava ancak kutuya girişini artırmaya yardımcı olacak kesimler uygulanırsa daha rahat akıyor. Sadece manifolddan hava girişi normal karşılanacak bir uygulama olmadığına göre ve kutu içine filtre almak da işe yaramadığına göre neden kutuyu kesmek yerine filtreyi direkt olarak açığa koymuyoruz? Direkt manifolddan almak yerine filtreyi açığa koyarız ve 375 ile 56 arasında bir değer elde ederiz değil mi? Mesela 44.. Bu da havanın 100 yerine 44 yani kutu içi uygulamanın yarısı kadar dirence uğrayarak geçeceği anlamına gelir.. İşte bu noktada makalenin en can alıcı kısmı geliyor. Lütfen devam edin..

Açık Filtre Uygulamaları

Normal olarak emiş sistemine giden havanın oksijen yoğunluğu % 21’dir. Bu oran otomobilinizi fişekleyen ve ülkemizdeki modifiyeli otomobillerde nadiren bulunan o pahalı fakat bir o kadar da mükemmel nitro sistemlerinde ise % 33’ tür. Yani arabanızın motorunu deliye çeviren ve komple bir sistem olan nitro’da bile oran ancak % 33’e çıkabilmektedir. Normalden komple bir sisteme geçildiğinde bile oranların birbirine yakınlığı göze alındığında ve havanın akışı sırasında karşılaştığı direnci azaltmanın imkan dahilinde olduğu ancak bunu yaparken içindeki oksijen miktarının yoğunluğunu arttıramayacağımız gerçeğiyle tek bir konuya odaklanmamız gerekiyor: Evet havanın direncini azalttık peki kaç beygir alırız?

Yapılan araştırmalar açık hava filtrelerinin sadece ve sadece dışarıdan soğuk hava alındığı durumlarda fayda sağladığını bu faydanın da normal motorlarda otomobilin beygir gücüyle orantılı olarak 0-2 turbo motorlarda ise yine soğuk hava sağlanması koşuluyla ve yine motor gücüyle orantılı olarak maksimum 8-10 bg.’e çıkacağını eğer filtreye sıcak hava çektirilirse beygir gücü kazanımı yerine net beygir gücü kaybı olduğunu gösteriyor.

Açık tip performans hava filtreleri ile ilgili diğer bir gerçek de gücü ancak üst devir seviyelerinde vermeleridir. Sahibi olduğum 106 Gti marka arabama yaptığım ilk modifiye açıkta EAFY filtre uygulaması olmuştu. Uygulamadan sonra 2. vites düşük devirlerdeki motorun sağırlığı ilk dikkatimi çeken konu oldu. Gerçi kısa bir süre sonra EAFY’i Green marka ve filtreyi özellikle şehir içi trafikte motorun sıcaklığından izole ederek sadece dışarıdan gelen soğuk havayı alan bir kutuyla gelen setle değiştirdim. Sonucu söyleyemiyorum çünkü yapılan her modifiyeden sonra “Dur bakıyım ne beygir almışım?” diye dinamometreye girip bir de ölçüm parası vermek akla yatmıyor. Ancak kat iptali çift çıkış Remus ve bahsettiğim Green kutu ile otobanda 235 km/h gördüm. Ama burada filter belki 1 bg. vermiştir o kadar önemli de değil. Ben sesini seviyorum onun için kullanıyorum. Bu arada en sık rastlanılan geyiktir “en fazla kaç bastın” diye... Ben 235 dediğim zaman yanımda oturan kadrana bakıyor ve “hııııı..” dedikten sonra uzun bir sessizlik oluyor. Bu arada 106 Gti’da kilometre göstergesi 220’ ye kadardır. E adam haklı olarak sanki “amma da salladın biz de yedik.. dur bari sesimi çıkartmayayım en iyisi...” demiş gibi hissedip rahatsız oluyorum ve hemen açıklıyorum. “Gerçi kadran 220’ye kadar ama bak bu çizgilerin her biri 5 km ben de 220’den sonra baktım hayali olarak 3 çizgiye denk geliyordu oradan 235 diyorum” şeklinde ekliyorum.. Size de anlatıyım dedim de ne olur ne olmaz..

Şimdi diyeceksiniz ki bu performans filtreleri meğer ne kötü şeylermiş.. Aslında dahası da var.. Bu filtreler gerçekten de anlatılageldiği üzere normal hava filtrelerine oranla tozu %300 ila %500 arasında daha fazla geçirirler. Ancak içiniz rahat olsun geçen bu küçük partiküllerin motorun ömrünü kısalttığına dair hiçbir kanıt yok...

Filtre Bakımı


Bakım zamanı hava filtrenizi hangi koşullar altında kullandığınızla doğrudan bağlantılıdır. Aşırı tozlu ortamlarda bakım zamanı son derece kısalmakla birlikte normal koşullarda 6 ay ortalama olarak kabul edilebilir bir süredir. Filtre bakımı iki kısımdan oluşur: temizleme ve yağlama.. Bu da ayrı bir meseledir çünkü benzin istasyonlarına gidip de 5 litrelik Şaşal ya da Hayat Su şişesini gösterip “şunu doldurur musunuz” dediğinizde görevlilerin ilk yaptığı yüzünüze bakıp “Abi yasak karakoldan kağıt alman lazım” oluyor.. O ilk bakışlarla da sizi süzüyor.. Du bakıyım bu adamda terörist tipi var mı diye.. Evet var.. İlk 106 Gti kullanan teröristim ben.. molotof kokteyli yapacağım da bizde kalmamış sizde fazla varsa biraz benzin rica edecektim.... Neyse efendim.. Benzini aldıktan sonra filtreyi içine daldırıp 1-2 saat kadar bekletin. Filtreyi arada daire şeklinde hareketlerle çevirerek de temizleme işlemine yardımcı olabilirsiniz.. Hatta benzini baştan ikiye bölüp sonradan ikinci bi temiz su yapmak da mümkün.. MODİFİYE NEDİR ? - İç & Dış ve Motor Modifiyesi << Son olarak da iyice durulayın. Benzin tamamen uçtuktan sonra ince sprey yağı filtrenin iç kısmına uygulayın. Yağ filtre üzerinde yapışkan ve tutucu madde görevi görerek toz ve kirin filtreye yapışmasını sağlayacaktır böylelikle motora girenin sadece hava olduğuna emin olabilirsiniz...
[/CENTER]
__________________Sonuç

Eğer performans hava filtresi uygulayacaksanız kutu içi filtrelere yeltenmeyin aldığınız açık tip filtreyi de kesinlikle ve kesinlikle motorun sıcağından izole edin. Yoksa güç kazanımı yerine güç kaybına hazırlıklı olmalısınız. Güç kaybını engellemek için ise ya havayı doğrudan dışarıdan alacak ve otomobilinize uygun bir kutu kullanın veya en azından kaputu kesin. Ya da her ikisini birlikte yapın (Ne rahatım değil mi? Sanki son derece kolay bir işmiş gibi: “Kaputu kesin!”)

Düşük devirlerde güç beklemeyin hatta mümkünse kullanım tarzınızı bir miktar değiştirerek biraz daha yüksek devirlerde vites değiştirmeye başlayın çünkü asıl gücü yüksek devirde alacaksınız (Her an olmayacağı açık ancak o sesi duymak için arada şeytan sizi zaten dürtecektir ve arabayı devirlendireceksinizdir. Spor hava filtresi uygulayıp da 3500 devirde vites değiştiren biri var mıdır bilemiyorum)

Filtrenizin bakımını ihmal etmeyin.. Yağlama işlemini temizlikle birlikte yapmak mecburiyetinde değilsiniz. Filtreyi temizlemeye üşeniyorsanız en azından toz tutucu özelliğini yeniden kazandırmak için örneğin her 3 ayda bir filtreyi yağlayarak her 6 ayda bir de temizlik yapabilirsiniz.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu tür uygulamaların en performans vereni direk kaputu kesmektir Subaru Impreza'larda olduğu gibi kaput üstüne hava filtresinin ağzına gelecek şekilde bir delik açılırsa bu delikten açık hava filtresi rahatça hava alarak performansta belirgin bir iyileşme sağlayabilecektir.Eğer bu şekilde kaputu kestirmek istemiyorsanız ya açık filtre için arabanın önünden bir yerlerden yeterince genişbir boru vasıtasıyla açık filtreye temiz soğuk hava yönlendireceksiniz ya da kutu içi filtre kullanacaksınız. Ama kutu içi filtrelerin performans konusunda iyi uygulanmışbir açık filtre kadar katkıları yoktur. Ayrıca açık filtreler kutu içi filtrelere nazaran daha yüksek ve sportif bir ses çıkartırlar.

Avantajları dezavantajları
Konu açılmışken bunu da söyleyelim performans tipi filtrelerin tek dezavantajı fazla ses çıkarmalarıdır. Eğer sportif yürekli biriyseniz bu ses fazlasıyla hoşunuza gidecektir ama uzun yollarda veya babanız arabayı bindiğinde biraz zorlayıcı olabilir.
Açık filtrenin avantajları ise saymakla bitmez. Performansı arttırırlar yakıt tüketimini azaltırlar her devirdeki motor torkunu arttırırlar. Evet iyi bir açık filtre uygulaması motor gücünü yaklaşık %5 oranında arttırır bunun yanında 100km'de 0.5lt civarıbir yakıt tüketimi sağlar ve ayrıca motorun düşük devirlerde eskisine nazaran daha güçlü olmasını sağlar.


Hava filtreleri dendiği zaman akla ilk gelen marka K&N olur bunun yanında Türk üretimi olarak EAFY diğer yabancı filtrelerde ise Green Jamex ITG RAMAIR gibi birçok marka vardır. Performans olarak auto-show dergisinin yaptığu bir testte EAFY RAMAIR ve ITG en yüksek performansu veren filtreler olarak çıkmıştır. Ayrıca EAFY bir Türk markası olduğu için de bariz bir fiyat avantajı vardır. Hepsi Bu Kadar...
[/CENTER]
__________________[CENTER]Kapak taşlama işlemi
Araba hararet yaparsa yada üst kapak contasini yakar ve böylece üst kapak ve silindir bloğunun birleıtigi nokta yamulursa kapagi ve bloğu birbirine sıfır olarak yapılması için kapak ve bloğa torna uygulanarak yapılan işlemdir.
Performans için yapılan kapak taılama işlemi ise

yine aynı torna işlemi sayesinde silindir kapağnın yatay olarak yüksekliği azalıtlır.
Böylelikle silindir kapağındaki yanma odasinin hacmini biraz daha küçülmüş olur.
ve sıkıştırma artar dolaysyla pistonlar yanma odasna biraz daha yaklaşır.

Pekala Bu işlemin zararlardan bahsedeyim biraz


__Silindir kapağı zayıflar ve ileride hararet yada conta problemleri yaşanrsa bir kez daha taşlama işlemi yaplamaz.
__Bu taşlama iıleminin her silindir kapağnda farkedeceği için hesabın çok iyi bilen ehli kiıiler tarafndan yaplması gerek aksi taktirde motor vuruntu yapmaya başlayıp dağılma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.
__Bununla birlikte silindir kapağı gereğinden fazla taşlanrsa subapların pistona teması etme ihtimali de varki zaten sonucunuda az çok herkes tahmin eder
Supercharger nedir?

Supercharger motorun emebildiğinden daha fazla hava molekülünü yanma odasına sokabilen bir hava pompasıdır. Supercharger'ın önünde bir kasnak vardır. Bu kasnak motor krank kasnağı ile aynı anda haraket eder. Supercharger'ın kasnağı krank kasnağı ile birlikte döndükçe arka taraftaki hava sıkıştırma tekerleğini çevirir. Bu tekerlek hava moleküllerini salyangoz şeklindeki kollektöre iter. Sıkıştırılan hava emme manifolduna girer. Aslında havayı sıkıştıran bu tekerlik ve içinde bulunduğu salyangoz şeklindeki kollektör turbochargerlarda da kullanılır.
Supercharger son yıllarda icat edilmedi. İkinci dünya savaşından önce Mercedes Benz Grand Prix arabalarını Supercharger ile donatıp yarıştıyordu. İkinci dünya savaşında uçaklar da superchargerlandı. Örneğin Boeing B-29 SuperFortress bombardıman uçağı gücünü Superchargerdan alıyordu. Günümüze dek birçok Supercharger modeli icat edildi ve otomotiv sektöründe kullanıldı.

Son yıllarda Mercedes Benz firması birçok modelinde “Kompressör” seçeniğini sunuyor. SL 55 AMG supercharger sayesinde 500 beygir güç üretmekte.

Deniz seviyesinde ve ideal şartlar altında motorumuza giren havanın basıncı 1 bardır. Daha doğrusu atmosferin üzerimize uyguladığı hava basıncı 1 bardır. Supercharger ise bu 1 bar hava basıncının üzerinde basınç oluşturur. Örneğin 1 bar atmosferik basınç ile 240 beygir güç üreten 330a 025 barlık supercharger monte edildiğinde 300 beygir elde edilir.

Neden Supercharger?


Motor gücünü arttırmanın çeşitli yolları var.
Motorun ürettiği güç şu şekilde hesaplanır:

Güç= Basınç * Piston alanı * Piston yüksekliği * Devir * Silindir Sayısı /2
Piston alanı ve Silindir Yüksekliği

Piston alanı ve silindir yüksekliği motor hacmini ifade eder. Motorumuzun hacmini büyütmek çok masraflı olacağı için bu uygulama ekonomik değildir. 6 yeni piston sekmanlar conta takımı işçilik rodaj....
DEVİR

Devir sayısını arttırmak beygir getirmektedir. Ancak daha fazla devir çevirebilmek için piston kol gibi dönen cisimlerin ağırlıklarını da azaltmak gerekir. 57 Litre Corvette 6500 devir de kalırken 16 Litre Hondalar 8000 devir çevirebilmekteler. Başka bir ifade ile motor hacmi arttıkça devir sayısını arttırmak da zorlaşır. Devir sayısını ciddi anlamda artırmak için özel imal edilmiş piston kol ve yatak gibi parçalar kullanılır. Bunlar “Blue Print” denilen ağırlık eşitleme işlemine tabi tutulur. Sonuç olarak %10 devir arttırarak % 10 beygir almanız mümkün ancak bu uygulama da ekonomik değil. 18000 devir çeviren Formula 1 motorlarının her yarış sonrası emekliye ayrıldığını göz önünde bulundurursak.SİLİNDİR SAYISI

Bu rakamla oynamamız mümkün değil.BASINÇ

Supercharger motora giren hava miktarını arttırır. Daha fazla hava ile birlikte daha fazla benzin yanar yanma odasındaki basınç yükselir ve pistonlar daha hızlı bir şekilde krankı çevirir.

Standart kullanımda motorunuza giren hava basıncı 1 bardır yani kompressör devre dışıdır. Sportif kullanıma geçtiğiniz anda supercharger devreye girer.

Beygir elde etmek için yukarıda sayılan yöntemlerden sadece Supercharging en fazla gücü sunar. Günlük kullanımı hiç bozmaz ve 365 gün yaz kış istediğiniz hava koşullarında güvenilirliğini devam ettirir.
Dereceli Eksantrik Mili Nedir?




Dereceli Eksantrik Milleri standart eksantrik millerinden farkli olarak performansa yonelik duzenlenmis yapilari ve ayarlanmış dereceleri sayesinde gerek cadde otomobillerinde gerekse yarış otomobillerinde yüksek güç ve tork sağlayan performans parçalarıdır...Dereceli Eksantrik Mili Nasıl Çalışır?



Dereceli Eksantrik'ten güç çıkmasını sağlayan temel unsur subaplarin açılıp kapanma ve açık kalma zamanlarinin degismesidir. Bu konuda Teknik Bilgi olarak bilinmesi gereken birkaç kavram vardir:

LIFT: Lift eksantrik milinin subaplari ne kadar bastırdığını gösteren değerdir.
DURATION: Subapin yatagindan çıktığı zamanki derece ölçümüdür.
OVERLAP: Giriş ve çıkış subaplarinin aynı anda açık olduğu sürenin derecesidir. Giriş eksantrik milinin açılış numarası çıkış eksantrik milinin kapanış numarasına eklenerek hesaplanır.
POWER BAND: Eksantriğin gücünü verimli bir şekilde verebildiği devir aralığıdır.
Bu kavramlari daha iyi anlayabilmek için şu örneğimize göz atabilirsiniz...
Ford Escort 1.8 16V için Piper Cams BP270 eksantrik mili:
Power BandDuration Valfe LiftTimingFull Lift1800-6800 d/dGiriş 264 / 260 Çıkış395 / 367
10.03mm / 9.32mmGiriş 22 / 62
Çıkış 60 / 20110 der. / 110 der.1800 ve 6800 devirleri arasinda yüksek derecede güç artışı sağlar.Timing değerindeki 2 rakamin toplanarak üzerine 180 ilave edilmesiyle bulunur.mm. cinsinden rakamlar subaplarin ne kadar bastırıldığını göstermektedir.Subaplarin acilmaya baslandigi ve tamamen kapandigi dereceler...Eksantrik milinin subapı en cok acik bıraktığı derece...
Standart ve Performans Eksantriklerinin çalışmasını gösteren bir animasyon

Intake Opens: Emme Subapının açıldığı nokta
Exhaust Opens: Egzoz subapının açıldığı nokta
Exhaust Closes: Egzoz subapının kapandığı nokta
Both Intake and Exhaust Valves are open: Emme ve egzoz subaplarının ikisinin de açık kaldığı zaman

(Bu animasyon HowStuffWorks Inc. izni ile yayınlanmaktadır)

Dereceli Eksantrik Mili Ne Kadar Güç Verir?




Cadde otomobilleri için üretilmiş eksantrikler derecelerine ve kullanıcının seçimine göre 10bg ile 25 bg arasinda güç üretebilecek kapasitedelerdir yarış otomobilleri için üretilmiş eksantrikler ise çok daha yüksek olarak 80-100bg'lere kadar güçler üretebilmektedirler.
Daha ayrıntılı ve özel bilgi almak için Eksantrik Mili Üreticilerimizden ilgilendiğiniz markayı seçerek devam edebilirsiniz...


Dikkat edilmesi gereken noktalar: Başlangıç seviyesindeki cadde tipi dereceli eksantrikler standart motorlarda başka hiç bir tadilat gerektirmeden tamamen sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesine karşın özellikle iddialı kalkış yarışları için hazırlanan otomobillerde kullanılan yüksek dereceli cadde eksantriklerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Yüksek dereceli eksantrikli motorların daha yüksek devirleri çevirebilmesiyle birlikte eksantriğin yapısı gereği artan Duration ve Full Lift değerlerinin sonucunda subapla pistonun birbirlerine en yakın oldukları mesafe standart ve düşük dereceli eksantriklere göre bir hayli azalır. Yüksek dereceli eksantriklerde eksik ve hatalı uygulama sonucu subapla pistonun temas etmesiyle subaplar yamulabilir. Bu olay özellikle yüksek devirlerde ve erken vites düşürme sonucu yığılma denen olayla meydana gelebilir.
Bu tehlikeyi önlemek için eksantrik mili üreticilerinin sunduğu özel subap yayları mevcuttur. Bu yaylar gerek daha hafif gerekse direnç olarak daha kuvvetli oldukları için subapların yuvalarına gereken zamanda oturmalarını sağlayarak olası sorunları ortadan tamamen kaldırırlar. Yüksek dereceli eksantrik uygulamalarında subap yayı değişimi önemle üzerinde durulması gereken bir noktadır.
[/CENTER[CENTER]Chip TuningModifiye sektörü son bir kaç yıldır büyük bir hızla gelişiyor. Türk tüketicisinin tepkisi hayli yüksek. Geçmişte yabancı kaynaklarda gördüğümüz başkalaşmış otomobillere artık ülkemiz yollarında da rastlıyoruz. Hemen hemen herkesin birinci modifiye adımları içerisinde uyguladığı chip tuningin temelinden ne yatıyor? İşlem nasıl gerçekleşiyor? Sizler için chip tuning operasyonlarını mercek altına yatırdık…
Günümüz otomobilleri elektronik sistemlerle kontrol edilen motorlara sahip. Motorun performans emisyon ve tüketim değerleri işletim sistemi içerisindeki küçük bir chip tarafından ayarlanıyor. Chip tuning bu chipin yeniden programlanması anlamına geliyor. Bu programla motorun gizli kalmış gücü ortaya çıkarılıyor. Fakat yanlış bir programla performansı düşen hatta hiç çalışmayan bir otomobille bile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle bu işlem mutlaka bilgili kişiler tarafından gerçekleştirilmeli…
Gizli gücü ortaya çıkarın
Otomobilin yarı iletkenlerden oluşan elektronik beyni değişik iklim koşullarında bile motora zarar gelmesini engelleyebilecek ve yeterli performansı sağlayabilecek şekilde çalışmasını sağlamakla görevlidir. Beyin kalitesiz yakıtla kavurucu sıcaklarda ya da hava basıncının azaldığı dağlık bölgelerde motorun zarar görmeden çalışması için gerekli emirleri verir. Eğer otomobilinizi tolerans gerektiren bu gibi durumlarda kullanmıyorsanız chip tuningi gönül rahatlığıyla yaptırabilirsiniz. Böylece motoru değişken koşullarda korumak için bırakılan toleransları geri alabilir ve motorunuzu güçlendirebilirsiniz.
Motor gücünü artıran bu yöntemin faydası genellikle yüksek devir seviyelerinde hissedilir. Düşük devirlerdeki performans artışıysa hissedilemeyecek kadar azdır. Bu konudaki tek istisna motorun gaz pedalı hareketlerine daha duyarlı hale gelmesi. Chip tuningde çoğunlukla devir kesiciye müdahale edilerek daha yüksek devir yapması sağlandığından performans artışı belirgin bir biçimde hissedilir.

Her otomobile chip tuning uygulanır mı?Öncelikle chip tuning uygulanacak otomobilin motoru ve elektrik sistemlerinin kontrol edilebilmesi gerekiyor. Eski nesil karbüratörlü mekanik motorlarda yeniden programlanabilecek bir chip bulunmadığından chip tuning işlemi gerçekleştirilemiyor. Atmosferik benzinli motorlarda chip tuningle elde edilen güç miktarı 4-6 HP’yi geçemiyor. Atmosferik eski nesil dizel motorlardaysa hiç bir kazanç elde edilemediğinden chip tuning yapılmıyor. Benzinli turbo motorlardaysa ciddi anlamda güç kazancı yaşanıyor. Elektronik bir program sayesinde turbo basıncı benzin miktarı ateşleme ve devir kesicide oynamalar yapılabiliyor. Bunun sonucunda yüzde 35'lere varan oldukça hissedilir bir performans artışı sağlanıyor. Aynı şekilde turbo dizel motorlarda da aynı oranlarda güç artışı yaşanıyor.
Chip tuningin faydaları ve zararları nelerdir?
Chip tuning yapılmış bir motor gaz pedalından gelen emirlere daha hızlı reaksiyon gösterir. Yüksek devirlerde güç artışı yaşanır böylece performansta yükselir. Ancak performansı hissedebilmek için yüksek devirlerde kullanım tarzı benimsenirse yakıt tüketiminin yükseldiği görülür. Normal kullanımdaysa yakıt tüketimi 100 km’de 1 ile 1.5 litre arasında azalabilir.
Chip tuning yapılmış bir otomobil servislerdeki bilgisayarlı elektronik test aletine bağlandığında göstergede "elektronik kumanda sistemi hatası" ya da "kilometre sınırlamasıyla oynanmış" ibareleri görülebilir. Bu nedenle otomobilin halen süren garantisi var ise bu iptal edilebilir. Chip tuningin en büyük tehlikesi sıcak bir havada düşük kaliteli yakıtla ve araç tam yüklüyken tam gaz seyredildiğinde motorun yanma riski olarak belirtilebilir. Yeterince iyi olmayan chip tuning yazılımı soğutma suyunda meydana gelebilecek aşırı ısınmayı algılayamayabilir ve silindir kapak contasının yanmasına neden olabilir. Benzinli turbo ya da turbo dizel motorlarda daha güçlü intercooler ve yağ soğutucularının kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Bazı otomobillerin işletim sistemleri dışarıdan her türlü müdahaleye karşı korumalıdır. Bu nedenle bu modellerin işletim sistemini yeniden programlamak imkansızdır. Böyle modelleri de işletim sisteminin chipi sökülerek yerine programlanmış hazır chipler takılabilir. Böylece sistemin koruması aşılmış ve modifikasyon gerçekleşmiş olur.

Tahmini güç kazanımı Marka/Model Kazanım Fiyat
Alfa Romeo 147 1.6 7-10 HP 750 YTL
Audi A3 1.8T 20-30 HP 960 YTL
Opel Astra 2.0 GSi 8-12 HP 650 YTL
Opel Corsa 1.0 6-8 HP 650 YTL
Peugeot 206 1.4 HDi 20-30 HP 1100 YTL
Peugeot 307 1.6 16V 7 – 11 HP 700 YTL
Renault Clio 1.5 dCi 20-30 HP 1200 YTL
Renault Megane 1.6 16V 7 – 12 HP
VW Golf 1.9 TDI 20-35 HP 1250 YTL
VW Passat 1.6 6-11 HP 650 YTL
»NOS(Nitrous Oxide System)


»NOS Nedir?


NOS denildiği zaman insanların ilk aklına gelen artı beygir gücüdür. peki bu güç nasıl elde ediliyor? NOS sistemi nedir? Önce bunları açıklarsak NOS'u anlatmak daha kolay olur.sizin ve motorunuzun soluduğu hava deniz seviyesinde yüzde 78 Nitrojen (Azot). Yüzde 21 Oksijen ve yüzde 1diğer gazlardan oluşmuştur. Nitro Oksid (N2O) dünya atmosferinde bulunan başlıca iki bileşimin kimyasal işlemle bir araya getirilmesidir(iki molekül azot ve bir molekül oksijen).Nitro Oksid motorunuza gittiğinde yanma ısısı kimyasal bileşiği kırarak yakıtı yakan daha fazla oksijen temin eder. Okumuş olduğuz gibi bütün yarış motorları aynı prensip altında çalışırlar. Yoğun buhar içerisinde daha fazla (daha iyi soluma supercharging turbocharging ve nitro) ve daha fazla yakıt daha fazla güce esittir.NOS özellikle Amerikan arabalrı için hazırlanmış bir sistem değildir.Sadece Amerikan modifiye işinde daha istekli olduğundan kullanılan sistemlerin dağılımı daha geniştir.Uçalkarda motosikletlerde ve deniz motorlarında da kullanılmaktadır...



Son zamanlarda Peugeot Subaru Nissan Ford Seat Wolkswagen gibi birçok otomobilde uygulanmıştır. Caddelerde yüzlerce NOS'lu otomobil vardır. Coğu sürücü NOS taktığının gizli kalmasını istediğinden fazlaca reklam yapamıyoruz ama bilin ki caddeler NOS'lu otomobillerle dolu. Herhangi bir otomobilde motorun bileşenleri sahip olduğu güçten daha fazlasını üretebilir veya kaldırabilir. Fakat imalatçı firmalar otomobilin her şartta aynı performansı verebilmesi veya yakıt ekonomisin düşük seviyede tutulabilmesi için ortalama bir beygir gücü ile üretim yaparlar.Aslında motora manifold ile daha fazla hava girişi pistonla kompresyon artışı ve ihtiyacı kadar yakıt sağlanırsa daha fazla beygir gücü üretilebilir otomobil daha iyi hızlanabilir.Ama yakıt tüketimi periyodik bakım ve hava kirliliği açısından ortaya istenmeyen bir model çıkar.Bunun hedef kitlesi ise spor otomobil kullanıcılarıdır.Ferrari Porsche Corvette Lamborghini 
vb. spor otomobil modellerinin yakıt tüketimleri oldukça yüksektir ama sahiplerine sunduğu performans bu sorunu ortadan kaldırır.Dolayısıyla NOS sadece istenildiği an bu modifikasyon gibi efekt veren bir sistemdir.daha fazla verilen benzinin aynı zaman dilimi içerisinde yakılmasıyla ortaya çıkan bir güç.


»Peki fazladan verilen benzinin yakılmasındaki patlama motorun bileşenlerine zarar vermiyor mu?


Tabi ki hayır doğru kit ve doğru ölçekli jetlemelerle sonuç zarasız bir güç artımıdır. NOS ile 1400 cc hacmindeki bir motora 60 hp 1600 cc hacmindeki bir motora 75 hp 1800-2000 cc hacmindeki bir motora 125 hp ve 3000 cc hacmindeki bir motorda 140 hp güç almak mümkündür. Genelde kitler karakteristik olarak aynıdır; sadece tek fark NOS ve benzin püskürtme memelerinin delik çapı yani jetlemedir. NOS kullanımı motora ekstra bir yüklemedir dolayısıyla bu yüklü sağlıklı bir şekilde yüklemeniz için kullanımın süresi 20 saniye gibi bir süreyle kısıtlı tutulmuştur. Kısaca 50 kg ağırlığındaki bir malzemeyi 100 metre uzaklığındaki yere bir kerede taşırken zorlanırsınız ama 10 metre arayla dinlenerek yükü daha rahat taşıyabilirsiniz.Bu da basitçe böyledir; isterseniz aralıklı şekilde 15 saniye basıp 15 saniye bırakaıp sonra tekrar basabilirsiniz.Motorda aşınma yapmaz ve kesinlikle bazı parçaların değişimine de gerek yoktur.Pistonlar ve segmanlarınızın performans tipli olarak üretilmiş forged tabir edilen pistonlardan olursa daha fazla beygir gücü yükleyebilirsiniz ama zamanı uzatamazsınız.


NOS yapmış olduğunuz her türlü modifikasyonun üzerine + HP vereceğinden yapılan modifikasyonlarla etkileşimi yoktur.motor ömrü yapılacak devir sayısı ile orantılıdır.Dolayısıyla motorunuzun ömrü örneğin 200 milyon devir ise NOS bunu hiçbir zaman azaltmaz veya eksiltmez sadece bu ömrü daha çabuk tamamlamanızı sağlar.Bugüne kadarki yapılan uygulamalarda motor ömrü veya aşınması ile bir şikayet mevcut değildir.Bazı detonasyon problemleri sadece yüksek oranlı NOS uygulamalarında (300 HP üzeri) kullanım bilinçsizliğinden dolayı yaşanmıştır.Mesela 2000 cc lik 50 bin km deki bir motora 100 HP lik bir güç yüklersiniz.Motoronuz bunu rahat kaldırır.150 HP yide kullanabilirmiyim diye sorarsanız emniyet sınırını ihlal edersiniz ama sorun değil.Evet 150 HP de kullanabilirsiniz.Fakat motor içerisindeki patlamanın yarattığı efekt pistonu yoracaktır bu sebeple forget (dövme alüminyum) piston takılması gerekir.





Motor ömrü dakikada devir seviyesiyle ölçülürse örneğin ikiyüz milyon devir geçirdiğinde bitecekse NOS bunu hiçbir zaman bir devir bile düşürmez.Sadece o devir sayısını daha çabuk yakalamanızı sağlar.NOS kitinde bulunan tüm bileşenler 2000 Psi dayanacak biçimde üretilmiş olup tüp basıncı ise 1200 Psi dan fazla değildir.tüp ağırlığı boş 6 kg gaz ağarlığı 5 kg toplam 11 kg dır.İstenirse otomobil içine bagaja veya uygun olan her yere koyulabilir. ilk etapta bagajda bulunan NOS tüpü vanası açılır.Sonra içeride bulunan şalteri kaldırılır ve gaz pedalına tam basılıyken devreye giren veya el altına konulan bir atış şalteli ile tetiklenir.NOS supapları açık konumunda motor içerisine daha kolay nüfüz etmesi ve krankın hızını almış olması gerektiğinden 1500 d/d üzerinde açılması gereklidir.Zaten tam gaz harici uygulamaların yapılmaması için gaz kelebeğinin ucunada ayrıca emniyet şalteri takılmaktadır. 
[/CENTER]Hard Modifiye

Hard modifiye temelde soft modifiyedeki hemen hemen tüm uygulamaların üzerine yapılan ilavelerdir.Hard modifiyede Atmosferik ve turbo-supercharged uygulamalar vardır.

Throttle Body:


Atmosferik bir uygulama olan trottle body (borozan sistemi) enjektorlü araçlarda uygulanır. Amaç yine aynıdır silindirlere daha fazla hava sokabilmek. Borozan yapı havayı suratlendirir her silindirin ayri boğazdan beslenmesi ekstra hava emişi sağlar. TB sistemi olan araçlara yüksek dereceli eksantrik ilave edilerek çok yüksek güçlere ulaşmak mümkündür. Yüksek dereceli eksantriklerle ilave güçler elde edilmesi halinde aracın pistonlarının Forged pistonlar ile değiştirilmesi gerekir.

Super Charger / Turbo Charger:

Turbo charger ve supercharger uygulamalarinin her ikiside temelde manifolttan silindirlerin emebildigi havanin fazlasini basmaktir. Iki sistem arasi temel fark hava basan unitenin turbo sisteminde eksoz gazi kullanilarak supercharger sisteminin ise kayis yardimi ile motordan hareketlendirilmesindedir. Sistme ek olarak manifolt girisi oncesine yukselen basinc ve diger sebepler ile isinan havanin sogumasini saglayan (Hava radyatoru) intercooler (aftercooler) ilave edilir.

Aftermarket dedigimiz sonradan araclara turbo uygulamasi cok detayli bir islemdir. Istenilen ek guce gore pistonlarin forged pistonlar ile degistirilmesi krank degisimi ve yatak degisimi gerekebilir. Bunlar ile baraber elektronik enjektorlu araclarda unichip gibi elektronik destek sistemleri kullanilir.

Elektronik olarak yapilan islemlerde orjinal hava olcer sisteminin kandirilmasi turbo basincinin surekli kontrolu orjinal avans haritalarinin modifiyesi ek yakit beslemesi ve gerekiyor ise ilave enjektor uygulamasi vardir.

Orjinal turbo araclarin guclerini arttirmak temelde turbo basinclari ile oynamak eger yoksa intercooler ilave etmek avans-benzin haritasini modifiye etmek ile mumkundur. Bu modifiyelerin hemen hemen (intercooler haric) tumu unichip ve benzeri elektronik destek sistemleri ile mumkundur.

Turbo uygulamasının değişik bir şeklidir. Supercharger uygulamaları aracın motorundan hareket alan (kayış veya kaplin vs yardımı ile) hava tirbününün manifolttan motoro hava basmasıdır. Elde edilen basınç ile pistonlara daha fazla hava sokularak sıkıştırma ve patlama daha şiddetlendirilir. Sonuç olarak ortaya çıkan yine ekstra performanstır. Elde edilen performans supercharger ünitesinden basılan hava basıncı ile orantılı olarak artar. Sıkıştırılan hava ısınacağından dolayı uygulamada manifolta verilen havayı soğutmak için intercooler (Aftercooler) ilavesi yapılabilir. Yeni nesil elektronik enjektörlü araçlara supercharger uygulaması yapmak ciddi elektronik modifiyesi gerektirir (motor giden hava ölçümü ekstra enjektör ilavesi basınç kontrolü vs). Bu modifiyeler unichip ve benzeri elektronik cihazlarla yapılır. Karbüratörlü araçlarda genellikle yüksek basınçlı sistemlerde çalışacak özel ürtilmiş turbo karbüratörüne ihtiyaç vardır. Yuksek basınçlar ile elde edilen güçlerde mutlaka piston değişimi gerekir bazı hallerde krank-yatak değişimi gerekir.

Turbocharger:

Aracın motoruna daha fazla hava sokabilmek için kullanılan bir sistemdir. Motordan çıkan eksoz gazı yardımı ile çevrilen bir hava türbününün temiz havayı motora basması ile çalışır. Eksoz sisteminin üzerinde bulunan sistemde ısınan hava genellikle intercooler vasıtası ile soğutularak manifolda verilir. Ekstra yüksek güçler elde edilmesi halinde piston gerektiği zaman krank-yatak değişimi gerekir. Alt ve üst devirlerde basınç kontrolleri eksoz gazını baypass eden westgate ile yapılır. Westgate kontrolleri eski nesil araçlarda mekanik yeni nesil araçlarda elektronik olarak kontrol edilir. Sonradan yapılan turbo uygulamalarında elektronik modifiyeler unichip benzeri cihazlar ile kontrol edilir. Elektronik kontrollerde ekstra enjektör tetiklenmesi westgate kontrolü (boost control) basılan hava basıncı ölçümü gibi aracın standart donanımı ile yapılamayacak işler vardır. Hard ve soft modifiyedeki işlemlerin bazınlarını eşleyerek yapmak mümkündür. Ancak bir araca hem supercharger hemde turbo takmak akıllıca bir uygulama değildir.


Soft Modifiye

Hava Filitresi Değişimi:

Hava filitre sistemleri araçların akciğerleri gibidir. Yeni nesil araçlarda özellikle maximum soğuk hava emebilecek şekilde dizayn edilmişlerdir. Bunun sebebi ise soğuk havanın daha yogun olmasıdır. Daha çok hava demek daha fazla oksıjen demektir.

Araçların orjinal hava filitreleri soğuk hava yanında her tür kullanıcı düşünülerek sessizlik prensibine göre dizayn edilir. Bazı dizaynlarda havanın motora iletilmesi sırasında sürtünmeler ve filitrelerin yapısından dolayı kayıplar yaşanır. Bu kayıpları ortadan kaldırabilecek hava filitreleri dizayn edilmiştir. Performans tipi hava filitreleri (kutu içi kutu dişi) öncelikle standart filitrelerdeki hava sürtünmlerini minimuma indirır. Kaput yapısı müsait olan bazı araçlarda soğuk hava emebilecek şekilde yerleştirilen açık tip filitreler ile azda olsa performans alınır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu soğuk hava emişidir. Sıcak hava emen açık filitre net olarak güç kaybı demektir.
[/CENTER]
Eksoz Sistemi Modifiyesi:

Araçların orjinal eksoz sistemleri maximum konfor esasına göre tasarlnmıştır. Performans tipi eksoz sistemleri ise maximum performans esasına göre tasarlanırlar. Bu tasrının temelinde aracın eksoz gazlarını en rahat ve verimli şekilde defi esası vardır. Çok bağıran eksoz çok performans vermez. Eğer öyle olsa idi eksoz sistemi yerine motor çıkışından geriye düz borular kullanılırdı . Eksoz sisteminin en önemli parçalarından biri ise Headers olarak adlandırılan performans eksoz manifoltodur.

Motorlarda ateşleme sonrasında eksoz gazlarının tamamı hiç bir zaman silindirden dışarı atılamaz. Piston tekrar emişe geçtiğinde içeride bir miktar eksoz gazı kalır.

Headers geometrik yapısının yardımı ile içerisinde olusturduğu vakum yardımı ile silindirlerin içerisinden maximum eksoz gazı tahliyesi sağlar. Tahliye edilen her ekstra eksoz gazı içeri alınbilecek ekstra temiz hava demektir.

Dereceli Eksantrik:


Dereceli eksantrikler aracın motoruna dah fazla hava gitmesi ve maximum eksoz gazı defi sağlamak amacı ile üretilmişlerdir. Bunu subapları daha uzun süre açık tutarak ve (yarış tipleri daha çok) subabın açılma meafesini arttırarak yapar. Dereceli eksatrik uygulaması ile motora giren hava ciddi oranda artar. Bu sebepten yakıt ve avans değerleri chip tuning işlemi ile yeniden programlanmalıdır.

Silindir Kapağı ışlenmesi:


Silindir kapağı işlenmesi işçilik ve zaman gerektirdiği maliyeti arttırdığı için fabrikasyon araçların hemen hemen hiç birinde yapılmaz.

Dereceli eksantrik ile birlikte yapılması tavsiye edilen işlemdir. Bu işlemde silindir kapağında orjinalde kumlu halde bulunan emme ve eksoz portları (subaplar ile manifoltlar arasında silindir kapağı içerisindeki yollar) parlatılarak hava sürtünmesinin minimuma indirilmesidir. Bu sayede emilen hava ve def edilen eksoz gaz miktarlarında artış sağlanır. Silindir kapağı ve subaplar sökülerek yapılan bu işlem sonrasında kompresyon oranını arttırmak için hesabı yapılarak silindir kapağı taşlamasıda yapılır. Bu işlemden sonra yakıt-hava karışımı ve avans değerleri chip tuning ile yeniden programlanmalıdır.

Nitrox Sistemi:

Bu sistem emme manifoltunun girişine verilen yüksek basınçlı Azotoksit (Narkoz) gazı ile emilen havanın soğutulmasına dayanır. Soğuyan hava küçülerek manifolttan geçmekte ve motor içerisinde tekrar ısınınca yüksek kompresyon sağlamaktadır. Bunun sonucu kısa süreli yüksek performans alma imkanı doğar.

Buraya kadar yapılan modifiyelerde genellikle motorun alt kısmı dediğimiz piston yatak ve krank müdahale görmez. Hard tuning işlemlerinde ise genellikle alt kat modifiyeside gerekir.
[/CENTER]
[CENTER]Turbonun görevi daha fazla soğuk havayı motora vererek performansı arttırmaktır. Motorda soğuk hava sıcak havadan daha yoğundur. Bu yüzden motordan içeri giren hava ne kadar yoğun olursa içerdeki patlama o derece şiddetli olur. Bu sayede de üretilen güç ve tork da fazlalaşır. Otomobillerin soğuk havalarda daha iyi performans sergilemesinin sebebi budur. Turbo ise daha fazla soğuk havayı motora vererek performansı artırır.
Turboşarj ve Süperşarj

Otomobilin performansını en üst noktaya çıkarabilmek için kullanılan iki farklı sistem vardır. Bunlar süperşarj ve turboşarjdır.
Süperşarj

Süperşarj aslında basit bir kompresördür. Dışarıdan gelen havayı basınçlı bir şekilde içeri püskürtecek şekilde dizayn edilmiştir. Süperşarjın iki farklı çeşitte uygulanması mümkündür. Emme manifoltu ile throttle body arasına veya throttle body'nin önündeki hava girişine monte edilebilir. Eğer emme manifoltu ile throttle body arasına monte edilirse enjeksiyon sisteminde mekanik bir değişiklik yapmadan benzin akışının ayarlanması mümkün olur. Bu genellikle yarış otomobillerinde de tercih edilen daha pratik bir sistemdir. Eğer süperşarj throttle body'nin önünd monte edilirse gelen basınçlı havayı karşılamak için normalden daha yüksek basınçla yakıt püskürtülmesi gerekecektir.
Çalışma sistemi

Süperşarjın içindeki kompresör çalışma gücünü yine motor kayışlarından ve dişlilerden alır. Bu çalışma için turboşarja göre daha fazla güç gerektiren bir sistemdir. Ayrıca sağladığı sıkışma sebebiyle motorun çabuk yıpranmasına sebep olmaması için motor kompresyon oranı pistonların değişmesi suretiyle düşürülmelidir.
Süperşarj daha fazla benzin tüketebilir

Aynı silindir hacminde ve aynı yanma odalarına sahip iki motordan süperşarj uygulanmış olan motor aynı büyüklük içinde daha fazla sıkıştırma ile çalışacak ve daha fazla benzin yakacaktır. Buna karşılık turbo uygulamasındaki kadar yüksek güç veremeyecektir.

Turboşarj'a göre avantajlı
Turboşarj uygulamasında turbonun devreye girmesi için yanan gazın geri dönmesi ve türbünü doldurması gerekmektedir. Fakat süperşarj uygulamasında turbonun devreye girmesi için gereken zaman ve motor devri süperşarjın devreye girmesi için gerekmemektedir. Gaz pedalına ilk basıldığı anda açılan süperşarj en alt devirden itibaren gücünü gösterecektir.

Turboşarj
Turboşarj egzoz gazı ile çalışan bir süperşarj olarak tanımlanabilir. Gücünü süperşarj gibi kayışlardan ve dişlilerden değil egzoz gazının basıncından alır. Yanma odasında patlayan hava benzin karışımı gaza dönüşerek egzoz süpaplarından egzoz manifoltuna doğru itilir. Bu aşamada egzoza giden gazın basıncı yol üzerindeki turbonun pervanesini döndürür ve bu yönlü pervane sayesinde gazın önemli bir kısmı türbüne girer.

Türbün dolar

Türbün basınçlı gazla dolduğu andan itibaren ters yöndeki kompresör pervane de basınçla dönmeye başlar. Gazı basınçlı bir şekilde dışarıdan alınan ve emme manifoltuna giren temiz havanın üzerine püskürterek motora giren toplam hava yoğunluğunu ve basıncını normalin yaklaşık yüzde 50 daha üstüne çıkarır. Bu da içeri giren havanın benzinle birlikte ateşlendiğinde çok daha şiddetli bir patlama gerçekleştirmesini sağlar.

Motor patlayabilir
Süperşarjda olduğu gibi turboda da motor kompresyon oranı atmosferik motorlara göre daha düşük tutulmalıdır. Aksi takdirde yüksek basınçtan dolayı motor çabuk yıpranacak ve hatta çok zorlandığı durumlarda motorun patlama riski ortaya çıkacaktır. Turbo uygulaması motorun pistonları ve gerekiyorsa diğer aksamının da uygun şekilde değiştirilmesi suretiyle yapılmalıdır. Gücün yüzde 50'lere varan artışına dayanma ihtimali zayıf olan şanzıman ve aktarma sisteminin de değiştirilmesi gerekebilir.

Kullanımdan sonra soğutulması şart

Turbo motorlar kullanılırken dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise otomobili yüksek devirlerde kullandıktan sonra motor stop edilmeden önce kısa bir müddet de olsa rölantide çalıştırılarak türbünün boşalması ve soğumasına izin verilmesidir. Aksi takdirde gazın sirkülasyonu esnasında türbün boşalmadan bir miktar gaz içerde hapsolacak ve zaman içinde turboyu ciddi şekilde yıpratacaktır. Turbo uygulamasının motorda çok daha fazla yük ve yüksek ısılara yol açacağı ve bunun için intercooler uygulamaları veya diğer soğutma yöntemleri gerektiği unutulmamalıdır.

Fabrika çıkışı otomobillerde kullanılıyor
Turbo uygulaması özellikle ülkemizdeki otomobil modellerinde süperşarjdan daha yaygındır. Bu uygulamanın bir çok zaman Avrupalı standart otomobillerde fabrika çıkışı uygulandığı da görülmektedir. Örnek olarak VW'nin 1.8 litre hacimli 125 beygir güç üretebilen motoruna uygulanan çok küçük türbünlü bir turbo ile 1.8T motorunu yarattığı ve 150 beygir güç ürettiği bilinmektedir.
[/CENTER]
CENTER]Turbonun amac motorun yakt ve hava karımn sağlayan ve motoru n havay atmosferik basnçla çektiği siteme aır besleme uygulamaktr. Daha fazla hava ve yakt ayn yanma odasnda patlatlyor. Sonuçta olarakta daha fazla güç üretiliyor.
Atmosferik otomobilin gücünü arttrmann yolu yanan hava ve yakt karımn arttrmak ile mümkündür.
Turboyu bu kadar popüler klan özelliği ise standart motorlarn hacimlerini büyütmeden çak daha yüksek hacimli motorlarn performansn yakalayabilmeleridir.





Aslnda turbonun çalıma prensibi çok basittir.Motordan çkan yanmı gaz turboya ulaıarak bir türbünü çeviriyor ve dönen tribün bir hava pompasn harekete geçiriyor.Basnçla hava gerekli miktarda yakt ile yanma odasnda buluıarak patlyor ve piston kolunu itiyor. Tam dolu çalıan bir turbo türübünü dakikada 150.000 kere dündürüyor. Dönüı baıladğ andan itibaren egzos mainfoldunun scaklğ mantk dı rakamlara ulaıyor.



Deniz seviyesindeki atmosfer basnc 14.7 psi. Ortalama bir turbo 6-8 pound / psi havay pistonlarn içine iletebilir.(6 pound = 272 kg) Bu ciddi bir rakam ve görüldüğü üzere normal basncn %50 fazlas. Düz mantkla bakldğnda kazancn %50 olmas gerekir fakat herıey bu kadar hassas değildir. Bu nedenle turbodan alnan güç %30 - %40 dolaylarnda gerçekleıir.

Turbo Lag Nedir?


Turbo otomobil kullanmann dezavantajlarn baında gelir. Alt devirlerde ilerleyen bir otomobil çkan egzos gazyla türbünün dönme iılemini baılatr ve turbo basncn vermeye baılar. Ã�ıte bu anada otomobil arkasndan tekme yemiı gibi ileriye doğru frlar. Yetersiz süspansiyon lastik ve jant sahibi olan bir otomobil bu esnada patinaj çekmeye baılayabilir. Acemi bir kullancn baına kötü iıerl açabilir...




WASTEGATE...


Ã�oğu turbo sistemnde wastegate vardr. Bu parçann amac özellikle küçük turbolarda yüksek devirlerde biriken fazla egzoz gaznn tehlike yaratmasn önlemektir. Yani wastegate için valf demek yanlı olamz. Bu parçaturbodaki basnc alglayabilir. Basnç çok yüksek ise ve tribün çok hzl dönüyorsa bypass sistemi ile wastegate egzoz gaznn bir ksmn türbün bçaklarnn çevresine iletir ve bçaklarn hznn azalmasn sağlar.
[/CENTER]
[CENTER]INTERCOOLER



Hava yakt odasna doğru basnç ile giderken snr. Dolaysyla turbodan gelen hava motora ulaımadan önce genleıir. Motorun gücünün artmas için ise püf noktas belli bir miktar basnnçl hava haricinde daha çok hava basmak değil silindire daha çok hava molekülü göndermektir. Ã�ıte intercooler burada devreye girer. Radyatöre benzeyen bu parça içerisinden geçirdiği havay soğutur ve daha soğuk bir hava motora iletilir. Intercooler otomobilin en rahat hava alabileceği ön ksm veya motorun üst ksmna monte edilir. Soğuk hava daha çok ve yoğun hava molekülleri demektir. Daha çok molekül ise dah çok güç...

Harici taklmı performans tipi hava filtrelerinin temel iılevi gayet basittir. Otomobilinizin daha çok ve daha rahat hava emmesini sağlamak.Fabrika çkıl otomobillerin standart ekipmannda sunulan filtreler geçirgenliği daha az ve daha ucuz bir materyalden üretilmiıtir.Bu filtrelerin kullanlmasndaki amaç ise otomobilin maliyetini düıürmek ve periyodik bakmlarda yenisi ile değiıtirilerek yedek parça satı sağlamaktr.
Motor çalıma prensibi dolaysyla hava ve yakt karıtrlr. Bu karım buji ile ateılenir ve pistonlar hareket ettirir. Dolaysyla hava ve yakt karımn ayar çok önemlidir. Az gelen hava veya yakt otomobilin performansn direkt olarak negatif etkiler. Bu anlamda motorun emdiği hava filtrenin geçirgenliği ve gözenekleri az olduğu takdirde yeterli hava motorun içine giremez ve motor maksimum performans sergileyemez.
Performans amaçl açk ve kutu içi filtreler bu noktada önem kazanrlar. Ãœretildiği malzemeden dolay standart otomobillerde kullanlan kağt ve benzeri filtrelere göre çok daha fazla geçirgenliğe sahip olan bu filtreler motorun performans odakl ihtiyac olan hava miktarn sağlamaya yardmc olurlar.



Performans Hava Filtreleri Ne Kadar Güç Arttrr?


Bu tür filtrelerden çok belirgin ve büyük performans artı beklemek sadece hayal krklğna sebep olur. Filtreler ve intake kitler sadece birer yardmc ekipmandr. Yüksek devirlerde motora yardmc olan bu sistemler düıük devirlerde performans kaybna neden bile olabilir…
Performans filtrelerin bir diğer özelliği ise yapldğ malzemenin özelliklerinden dolay çok uzun süre iılevini yerine getirebilmesidir…


Hava Filtresi Alrken Dikkat!!!




Otomobile taklacak olan performans filtreler veya kitler arasndan üretici firmann tavsiye ettiği boyutlar kullanlmaldr. Aksi takdirde verim elde edilemez. Belirtilen ölçülerin dında daha büyük bir filtre kullanmak fayda sağlamaz…


Neden Her Aracn Intake Kitleri Farkldr?

Araçlarnda kullanlan performans filtre sistemlerinin çok hava emmesi dında diğer bir önemli iılevi ise havay mümkün olan en soğuk haliyle motora iletmektir. Dolaysyla her marka için dizayn edilen Air Intake Kitleri motorun yaps ve yerleıtirilme ıekline göre filtrenin en çok ve en soğuk havay alabileceği yere konulmuıtur…Filtre motorun içine çok hava gönderebilir ama önemli olan çok hava değil çok hava molekülü olmasdr. Hava partikülleri soğuk havada skık durur. Scak Havada ise genleımeden dolay hava molekülleri daha ayrık bulunurlar. Motora giden scak ve soğuk hava arasnda ciddi olarak partikül say fark bulunur. Daha fazla soğuk hava daha fazla performans anlamna gelir...

Arka Rüzgarlık Uygulaması


Genel Kural 1 Bir cismi yere ne kadar bastırırsanız o kadar zor kaydırırsınız.
İşte bu kuraldan yola çıkarak diyebiliriz ki bir arabanın arkası yere ne kadar çok basılırsa o kadar zor kayar. Arka kanat takılması olayı özellikle yüksek hızlarda yol tutuşunu arttırmak için yapılan bir uygulamadır. Arabanın yardığı hava arkaya taktığınız biraz öne doğru yatırılmış kanata çarparak bir kuvvet uygular ve arabanın arkası yere doğru bastırılır. Bu arka kanatların açısı çok önemlidir. Ne düz olmalıdır ne de fazla eğik.

Piyasadaki arka kanatlardan Renault 21'lerde görebileceğiniz çite gibi dümdüz olanları görüntüden başka bir işe yaramazlar fazlasıyla. Ancak bir Subaru Impreza'ya baktığınızda hem kanadın büyüklüğü hem de biraz öne doğru eğilmiş yapısı arabanın arkası üzerinde büyük bir kuvvet uygular ve arka tekerleklerin tutuşunu büyük oranda arttırır. Bu da sizin kullanımınıza ister otobanda yüksek hızlarda olsun ister virajlarda olsun daha doğrusal stabil bir sürüş sağlar.

Arka kanat uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktalar:

Araca arka kanat takıldığı zaman yüksek hızlarda oluşacak baskıdan ve arabanın arkasının yere daha çok bastırılacağından dolayı tekerlekler üzerine normalden daha fazla basınç gelecektir. Tekerleklerin bu basınca karşı koyabilmek için normal değerinden biraz daha fazla şişirilmesi gerekmektedir. Kesin bir şey söyleyememekle birlikte ben olsam kanadın boyutuna ve etkisine göre arka tekerlekleri fabrika verilerinden 1 ya da 2 psi daha fazla şişirirdim.
Avantajı dezavantajı

Avantajı az önce de bahsettiğimiz gibi yol tutuşunu iyileştirmesidir. Dezavantajı ise yakıt tüketimini bir miktar arttırmasıdır. Ama bu önemsenecek boyutlarda değildir.
Ön Tampon-Altı Rüzgarlık Uygulaması

Normalde bir araba giderken önündeki havayı yararak ilerler. Yardığı havanın büyük bir bölümü arabanın üstünden diğer miktarı da arabanın altından ve yanlarından geçerler. Yarılan havanın arabanın altından geçen kısmı arabaya alttan bir miktar kuvvet uygulayarak aracı az da olsa yerden kaldırır. Bunun karşılığında da aracın üstünden geçen hava arabayı yere bastırır. Ama biz daha iyi bir yol tutuş istiyorsak arabanın altından geçen hava miktarını azaltabiliriz. Bunun için ön tamponun altına yaklaşık 5cm yüksekliğinde ek bir parça takılabilir. Bu takılan parça arabanın yardığı havanın aracın altına girmesine bir miktar engel olur bu sayede de yol tutuş bir miktar iyileşir.
Özellikle yüksek hızlarda arabayı kontrol etmekte zorlanıyorsanız arabayı düz bir çizgide tutamıyorsanız araba sanki hafifmiş ve sağlam bir şekilde gitmiyormuş gibinize geliyorsa ön kanat uygulaması sizin sorununuza çare olabilir.

Sonuç
Özellikle motor modifiyesi görmüş ve motor gücü arttırılmış araçlarda ön ve arka rüzgarlık uygulamaları son derece gereklidir. Motor gücü artmasına rağmen halen hafif olan araç yüksek hızlarda dengesizlik kontrol zorluğu çekebilir. Mesela 120bg. olan bir P106GTI'ısiz 150-160 bg yaptıysanız bu araba uçma eğilimi gösterebilir.bunun için ön ve arka kanatlar son derece faydalıdır.

Araçların Kanatları Spoilerlar

Spoiler denince bir çok kişinin aklına Ankara trafiğinde araçların yüzde 90'ında dekoratif amaçla bulunan sonradan monte edilen plastik parçaları gelir. Peki spoiler gerçekten dekor mu? Yoksa araba üzerinde bir işlevi var mı?

Araçların ağırlığı hızları yükselttikçe azalır. 30 km hızla giden araç ile 130 km hızla giden bir aracın ağırlıkları çok farklı olur. Araç hızlandıkça hafifler. Hafifledikçe de kontrolü zorlaşır. Bu noktada spoilerlar devreye girer.

Araçlarda ön ve arka olmak üzere iki tür spoiler bulunabilir. Araç önünde bulunan havayı yararak ilerler. Eğer aracın arkasında doğru dizayn edilmiş bir spoiler varsa hava spoilera çarparak aracın arkasını yere bastırır.

Bu da aracın ağırlığını; dolaylı olarak da yüksek süratteki yol tutuş kabiliyetini arttırır. Eğer aracın arkasında bulunan spoiler iyi dizayn edilmemişse aracın yol tutuşunu son derece olumsuz etkiler. Aslında spoilerları uçakların kanatlarına benzetebiliriz. Kanatlar uçakları havaya kaldırır spoiler ise aracın havalanmasını önler. Uçakların 200 km'den sonra havalandığını ve Porsche Turbo'nun 300 km son sürati olduğunu düşünürseniz bazı arabaların spoilera olan ihtiyacının ne kadar çok olduğunu daha kolay anlarsınız.

Eğer aracınızda fabrika çıkışı bir spoiler mevcutsa ekstra olarak bir şey yapmanıza gerek yok. Ama sonradan aracın arkasına spoiler taktırdıysanız arka lastiklerinizin havalarına dikkat etmeniz gerekir. Spoiler takıldıktan sonra yüksek hızlarda arabanın arkası yere basılacağından arka lastiklere normalden daha fazla baskı gelecektir. Arka lastikleri fabrika değerinden biraz daha fazla şişirerek bunun önüne geçebilirsiniz.

Araç havayı yarıp ilerlerken bir miktar hava da aracın altından geçer. Bu hava akımı aracı yukarı doğru kaldırır; yani hafifletir. Otomobil üreticileri bunu düşünerek ön spoilerları üretmiştir. Ön spoilerlar aracın altından geçen havayı büyük ölçüde keser ve aracın yol tutuşuna katkıda bulunurlar.

Spoilerlar doğru uygulandıkları taktirde araçların yol tutuşlarını güçlendirirler. Fakat yanlış uygulamalar aracın yol tutuşunun bozulmasına daha fazla benzin tüketimine neden olabilir. Genellikle otomobillerini modifiye edip güçlerini yükselten kişiler yol tutuşlarını iyileştirmek için spoiler kullanırlar.
[/CENTER]
CENTER]LASTİK VE JANT


Lastik Nedir Lastik Hakkında Bilinmesi Gerekenler :
Lastik kauçuk kord bezi ve çelik teller ile çeşitli kimyasal maddelerin birleşiminden oluşan ve aracın yer ile temasını sağlayan tek ve önemli parçasıdır.

Lastik içerisine basılan hava vasıtası ile takılı olduğu aracın ve üzerindeki yükün taşınmasını sağlar.


HAVA BASINCI
Uygun olmayan hava basıncı ileride tamiri mümkün olmayacak hasarların yanısıra lastiğin düzensiz ve erken aşınmasına sebep olur. Hava basıncı lastik soğukken ölçülmeli ve mutlaka araç üreticilerinin belirlediği hava basıncı değerlerine uyulmalıdır

ROT AYARI
Aracınızın mekanik ve süspansiyon sistemlerindeki aksaklıklar nedeni ile direksiyon ve araç yönü aynı olmayabilir. Ön düzen bozukluğu sadece lastiklerinizde ekonomik kayba neden olmakla kalmaz aynı zamanda aracınızın süspansiyon ve döner aksamına da zarar vererek zaman içerisinde yüksek mekanik tamir ve bakım masraflarına yol açar

BALANS AYARI
Jant ve lastiğinizin uygun olarak eşlenmemesi hızlı sürüş esnasında zıplama vuruntu salgı yalpa gibi konforsuzluklar hissetmenize neden olacaktır

ROTASYON (Yer Değiştirme)

Lastiklerinizin araçta takılı oldukları her değişik pozisyonda değişik aşınma hareketlerine maruz kaldıklarıdan periyodik olarak yerlerinin değiştirilmesi ömürlerini artıracaktır
DİŞ DERİNLİĞİ

Sırt bölgesi lastiğinizin yola basan kısmıdır. Lastik eskidikçe çekiş azalır. Zamanla lastiğiniz üzerindeki desen aşınarak kullanılmaz seviyeye gelir. Diş derinliği 1.6mm'nin altına inmiş lastikleri kullanmak can ve mal emniyeti bakımından tehlikeli oldugu gibi bir çok ülkede kanunen de yasaktır

YÜK MİKTARI ve YÜKLEME BİÇİMİ
Araç üreticisinin belirlediği araç taşıma kapasitesi (istihap haddi) üzerinde yüklemeler; lastiğin çabuk ısınmasına yanakomuz ve topuk bölgelerinde arıza vermesine ve hızlı aşınmasına sebep olur.Dengesiz yüklemeler de lastik ömrü üzerinde olumsuz etki yapar

FREN AYARI
Fren sistemlerinizi araç üreticisinin tavsiye ettiği aralıklarla kontrol ettiriniz. Ayarsız frenlerlastiklerde düzensiz ve hızlı aşınmalarına neden olur. Ani ve sert frenlemelerde kuvvet dağılımı lastiğe göre farklı olacağından blok tipi aşınma olması ihtimali artar

ARAÇ KULLANIM ŞARTLARINA UYGUN LASTİK SEÇİMİ
Araç el kitabında belirtilen ebat ve kat muadilindeki lastikler kullanılmalıdır

ARAÇ HIZI
Araç kullanım hızı arttıkça lastiğin sıcaklığını yükselmesi sebebiyle sırt kauçuğu normale göre daha çok aşınma gösterir

LASTİK EŞLEMELERİ

Aracın tüm lastiklerinin aynı ebat ve yapıda olması gerekir. Aynı aks üzerinde farklı yapı desen ve aşınmada lastik takılması halinde araç performansı olumsuz etkilendiği gibi lastik düzensiz ve hızlı aşınır
YOL ve İKLİM ŞARTLARI

Düzgün olmayan yol yüzeylerinde ve sıcak yaz aylarında lastik normale göre daha çok aşınma gösterir

SÜRÜŞ ve FREN ALIŞKANLIKLARI ile BAKIM
Bu faktörlere ilave olarak araç kullanıcısının sürüş ve fren kullanım alışkanlıkları ile aracın bakım seviyesi gibi diğer faktörlere de bağlı olarak değişiklikler gösterebilir[/color]




[color=#FF0000]
SIRT : Lastiğin yer ile temas eden bölgesi.

OMUZ : Sırt ile yanağın birleştiği ve kalın kauçuktan yapılmış bölgesi.

YANAK : Lastiğin topuk ve omuz bölgesi arasında kalan lastiğe esneklik sağlayan ve üzerinde markalama ve tanıtıcı bilgiler bulunan bölgesidir.

TOPUK : Lastiğin janta temas eden vesıkıca bağlanmasını sağlayan bölgesidir

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More